Home Skattejakt Lenestol var fra Osvald Haddals Møbelfabrikk

Lenestol var fra Osvald Haddals Møbelfabrikk

av Elise Nielsen

I lang tid selv etter jeg ble ferdig med å restaurere og trekke om stolen, og i tillegg solgte den, har jeg prøvd å identifisere den. Og jeg har visstnok ikke vært den eneste da jeg ble kontaktet av en franskmann som også veldig gjerne ville vite om jeg hadde litt informasjon. Og siden den gang har jeg prøvd meg på forskjellige søkeord for å se om den dukker opp og om jeg endelig kan finne ut hvor den kommer fra.

Idag spesielt ble jeg sittende og prøve å identifisere en helt annen stol. Jeg visste jeg hadde sett den før et sted, men ikke hvor. Ettersom jeg hadde prøvd de vanlige søkeordene og hashtagene, så tenkte jeg at det kan sannerlig ikke skade å kikke litt på digitalt museum også.

600+ bilder av ymse lenestoler senere og jeg brått kommer over en stol jeg definitivt kjenner igjen. Selv om det ikke var den jeg lette etter akkurat idag.

Stolen er da laget av Osvald Haddals Møbelfabrikk. Osvald startet opp sitt møbelfirma i 1941 i Sykkylven. Med seg på eiersiden hadde han Einar Moldestad.  De lagde lenestoler og salonger. Spesielt en modell var visstnok særdeles populær, om det er modellen jeg trakk om vet jeg dessverre ikke. Men det ville jo ikke forundre meg, den er veldig flott.

Det eldste bildet jeg finner av den samme stolen er fra 1957, det yngste er fra 1960.

På det meste hadde Osvald 5 ansatte og er blant de møbelfabrikkene som holdt sin “kjellervirksomhet” gående lengst.
Einar Moldestad sin møbelvirksomhet gående i sin egen kjeller på Klokkarhaugen gjennom mesteparten av 50-tallet.

I 1963 blir firmaet avviklet da Osvald bestemmer seg for å flytte til Etiopia. Visstnok ettersom en skipsreder har satt opp en møbelfabrikk der og lyser etter folk med erfaring fra møbelindustri for å reise ned og lære bort.

Hva som skjedde med både Osvald og Einar etter dette finner jeg ingenting om. Men det er morsomt å endelig vite hvor stolen kommer fra.

Oppdatering Februar 2021: Ifølge Osvalds barnebarn heter stolmodellen Jonatan

You may also like

3 kommentarer

En Duett i børstet lys grå - Fru Nielsen Retro 24. juli 2020 - 20:15

[…] ble bedt om å trekke den om i samme trekk som stolen fra Osvald Haddal da hun likte den veldig […]

Svar
Lillianne Stevenson 2. desember 2020 - 16:03

Hei. Har du link til diditalt museum? Jeg sitter også og leter etter type stoler ser du 🙂

Svar
Lillianne Stevenson 2. desember 2020 - 16:05

Hei igjen. Jeg fant det ved å søke på det.
Veldig fin og interessant og nyttig side du har!

Svar

Leave a Comment